NonoChan

Anda STALKER yang ke-

Nono Says - Page

Wednesday, March 14, 2012

Kisah Orang Gemuk

Posted by Nono AB Jalil at 9:37 PM
Okay.. jangan salah faham dengan title entry tu, memang langsung takda niat nak sakitkan hati sesiapa.
Aku terdetik nak buat entry nie pun pasal aku tonton movie
 HANTU DALAM BOTOL KICAP, 
pastu aku teringat pulak dengan satu rancangan kat pernah tayang kat TV3 pasal sifat orang GEMUK nie.

Jujur aku katakan, memang aku setuju 100%
 dengan kata-kata penceramah/ustaz (aku pun tak ingat mana 1) tentang sifat mereka yang gemuk nie.

Bak kata penceramah tu,  
golongan nie, kalau bab makan memang kerja melantak je. 
Dorang tak kisah dengan pandangan orang kalau bab nak kenyangkan perut dia.


Well, aku memang tabik soal tu tapi golongan nie akan terasa TRAUMA pulak apabila dikutuk GEMOK.
Kenapa korang nak terasa dengan ayat tu sedangkan korang 
yang menghasilkan tubuh badan yang macam tu?

PERNAH ke tak korang fikir akibat daripada amalan permakanan korang yang tak seimbang tu akan menyebabkan perubahan dari segi FIZIKAL?

Korang tau malu, korang tau terhina bila orang cakap korang GEMUK, kan?
Kenapa nak rasa macam tu?
Fikir-fikirkan lah..
Kalau tak terasa malu or terhina takpe lah (gaya hidup +)..

Kalau makan tu memang tak salh tapi perpada-pada lah jugak.
Kalau terasa malu atau terhina bila orang kutuk korang gemuk, 
berubah lah kurangkan amalan yang kurang sihat dan yang boleh menjejaskan  kesihatan dan tubuh badan.
Jangan tao rasa malu bila orang kata, 
"eh2! tengok budak tu. Gemuknya.. hahhahaha".
 last-last  nak mengurungkan diri dalam rumah pulak.
MEMANG TAK PATUT !

Kalau jadi perkara macam tu, cuba tetapkan nawaitu korang.
Cakap dalam hati, 
"Aku bukan macam apa yang dorang cakap ! Aku akan buktikan bla bla bla ".
Janji untuk diri sendiri dan buktikan kat orang lain.
Korang pastu boleh, jangan tao nak lemah jiwa pulak !

Kalau yang tak kisah dikutuk GEMUK, takpe lah, korang boleh teruskan dengan amalan korang.
Asalkan korang rasa bahagia buat macam tu.

:)

Happy Eat 

2 comments on "Kisah Orang Gemuk"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

- Nono Says: Desire for ❤ - Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal