NonoChan

Anda STALKER yang ke-

Nono Says - Page

Thursday, June 28, 2012

Perbezaan DSLR CPL FILTER Original dan Fake/Tiruan

Posted by Nono AB Jalil at 2:17 AM
Sesiapa penggemar KAMERA DLSR ( terutama bagi yang dah ada DSLR ) .
WAJIB baca entry nie terutamanya untuk golongan newbie macam aku.
Boleh kata seharian aku buat research pasal Circular Polarizing Filter atau dengan nama pendek CPL FILTER.

Ini adalah contoh-contoh yang aku jumpa.



Nak detect yang mana 1 CPL FILTER yang ori dan fake memang sangat susah...
Jadi , aku bagi sikit tips dan info untuk umum. :)


Nampak tak perbezaan? Tak nampak kan? Obviously memang nampak sama kan?
Akan tetapi, hakikatnya yang kat atas tu FAKE ( siap kena circle tu ) dan yang kat bawah tu ORI.
Kenapa? Baca nie

DSLR CPL FILTER..

Original 
- tulisan kat tepi filter kecil, halus and smooth 
-  tengok printing pon boleh tau... yang ori tak smear...

Fake 
- tulisan kat tepi dia bold 
( nie yang aku nak explain tadi, balik kepada gambar kat atas, perasan tak tulisan JAPAN kat atas dengan JAPAN kat bawah ? Yang FAKE tulisan dia memang tebal sikit dari yang ORI )
 - Ok then, filter fake ini just cermin sahaja. tiada coating dan akan menyebabkan glare effect pada gambar. tone warna pon boleh kacau. Hoya uv fake dan gambar yg diambil rasa macam shoot gambar dlm kereta melalui cermin depan (bayangkan lah)

Damn ouh? I`m almost buy the FAKE one `cause thought they gonna give same result like an ORI.


Akan tetapi, nasib baik aku buat research. 
Ini adalah gambar hasil daripada CPL FILTER yang ORI.
Memang terbaik.

Tips: Brand yang terbaik untuk dibeli 
- KEIKON
-HOYA

(perbezaan tidak menggunakan CPL dan menggunakan CPL )

p/s: AWAS!! Jangan tertipu dengan barangan TIRUAN. :) Pastikan beli yang Original .

0 comments on "Perbezaan DSLR CPL FILTER Original dan Fake/Tiruan"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

- Nono Says: Desire for ❤ - Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal